5 korisnih savjeta za izbor boje za unutarnje zidove

Izbor boja

5 korisnih savjeta za izbor boje za unutarnje zidove

Objavljeno: 02. 11. 2019.

Boje imaju najveći utjecaj na izgled i atmosferu u svakom domu, čime su automatski najteža stvar za izabrati prilikom uređenja. Boje su te koje čine prostor hladnijim ili toplijim, većim ili manjim, mogu stvoriti misterij ili romantiku, utječu na vaše raspoloženje. Stoga se postavlja pitanje: kako odabrati između toliko boja i nijansi?
1.Odabir nijansi boje

Krenite od svojih najomiljenijih boja, suzite izbor na dvije ili tri, i usporedite s namještajem, zavjesama i ostalim stvarima u prostoriji. Bitno je i koliko svjetla imate, jer tamnije boje ‘uzimaju’ svjetlost i prostor se može činiti premračan. Odabrane boje prije isprobajte na manjem dijelu zida, kako poslije dovršenog posla ne biste ostali razočarani. Za matematičare postoji i savršeni omjer: 60% u prostoriji treba biti dominantna boja, 30% prateća, a preostalih 10% je boja koja dodaje naglasak, kojom pojačavate učinak.

Bez obzira na to jeste li se odlučili za neki unikatni dizajn uz kombinaciju boje i oblika na svojim zidovima ili jednostavno želite osvježiti prostor, morate odlučiti kakve ćete boje kupiti. Uz standardne gotove boje postoje palete boja s najrazličitijim nijansama boje koje ćemo Vam strojno smiješati na licu mjesta.

2. Vrsta boje za zidove

Općenito postoje 2 glavne skupine boja, i to su perive boje i one koje se ne mogu prati. Neperive zidne boje nisu pogodne za pranje i ne smijemo ih prati vodom već samo suhom krpom. Glavna prednost neperivih boja je otvorenost filma boje, odnosno kroz neperive boje može prolazit vlaga. Sve je više poželjnija paropropusnost kod boje i zidova jer se tako postiže disanje zidova i sprečava se kondenzacija vlage. Neperive boje su ujedno i najjeftiniji izbor za bojanje prostora.

Perive zidne boje su otpornije na ispiranje te sadrže više veziva što znači da dobro prianjaju na podlogu. Iz tog razloga nanesena boja je otporna na ribanje s vodom, dok su neke boje prikladne i za čišćenje sredstvima za čišćenje. Kako perive boje sadrže otporna veziva njihov premaz je čvršći i otporniji na udarce. Perive boje su glede difuzije više ili potpunozatvorene, zato takvi zidovi manje dišu i na njima se kod nižih temperatura skuplja kondenzacija u obliku vodenih kapi, no to ne škodi premazu.

3. Stvaranje ugođaja

Nemojte zaboraviti da određene boje i nijanse sa sobom nose i dio atmosfere, pa se tako nježnije koriste za mirniji ugođaj, dok žarke boje dodaju dramatičnost prostoru. Ako želite ugodnu, društvenu dnevnu sobu, svakako izaberite toplije, svjetlije i kontrastne boje. Ako pak želite više formalni izgled, izbor su plave, zelene i neutralne nijanse.

Za spavaću sobu i probleme sa spavanjem i nesanicom, idealna boja je zelena. Stvoriti će potreban mir i atmosferu, te osigurati opuštajući san. Žuta boja pak, preporučuje se za kuhinje i blagovaonice te radne sobe. Pospješuje komunikaciju, ojačava koncentraciju te volju za učenjem. Također, pripisuje joj se povećanje apetita pa ipak pripazite s jačinom nijanse.

4. Strojno miješanje boja

Kada ste napokon odabrali svoju idealnu boju i nijansu, garancija da ćete ju uistinu i dobiti je strojno nijansiranje. Sve što morate učiniti je odabrati boju ili zapisati njenu oznaku, a ostalo prepustite nama.

korisni odabir boja
5. Kako bojom povećati, smanjiti ili izdužiti prostoriju?

Kod dugačkog i uskog prostora kojeg želite učiniti širim i četvrtastijim obojite kraće zidove tamnijim i toplijim bojama s mat završnim premazom kako bi se zidovi vizualno približili, a dulje zidove obojite svjetlijom i hladnom bojom sa sjajnim završnim premazom kako bi dobili efekt da se zidovi udalje. Kako bi postigli topliji ugođaj u prostoriji «snižavanjem» zidova, obojite strop tamnijom bojom od one na zidovima.